pondelok 3. októbra 2016

Zaostrené na: Honeysuckle Flower Extract | Girl Goes Bio

Nový týždeň, nový článok na blogu :). Dneska trochu zmeníme nôtu a dáme si informačný post, v ktorom si povieme niečo o kontroverznom extrakte používanom v prírodnej kozmetike. A tento extrakt je veľmi dobrý príklad na to, že aj v prírodnej kozmetike si treba dávať pozor na niektoré zložky. Reč bude o tzv. Honeysuckle Flower Extract alebo po slovensky o extrakte z kvetov zemolezu japonského/kozieho.


Prehliadate si ponuku prírodných produktov a nejaký vás zaujme. Mrknete sa na jeho zloženie a vidíte samé prírodné veci: oleje, maslá, prírodné extrakty - paráda! Produkt je hneď v košíku. Však čo môže byť zlé na prírodných extraktoch? Napríklad si zoberme taký extrakt zo zemolezu japonského, resp. kozieho. Síce túto burinku nepoznám, ale prírodný extrakt je záruka bezpečnej prírodnej zložky. Taká bola moja predstava. Keď vám teraz poviem, že je tento extrakt tvorený hlavne kyselinou, ktorá je predchodcom parabénov, tiež tomu nechcete veriť?

Začnime pekne od začiatku. Extrakt zemolezu japonského či kozieho má mnoho názvov, v kozmetike ho môžeme nájsť pod INCI označeniami ako Honeysuckle Flower Extract, Lonireca Japonica Extract, Lonicera Caprifolium Extract, Honeysuckle Extract... Stále však ide o tú istú zložku. V čom spočíva teda jeho kontroverznosť?


Pravda sa skrýva v jeho zložení, z veľkej časti je tento extrakt tvorený kyselinou parahydroxy benzoovou, z ktorej názvu je veľmi jasné, ktorým syntetickým látkam pomohla vzniknúť - parabénom. Po chemickej stránke nemôžeme striktne tvrdiť, že je kyselina parahydroxy benzoová parabén, keďže tento termín je vyhradený iba pre syntetické látky. Ak však porovnáme štruktúru kyseliny parahydroxy benzoovej a metylparabénu, líšia sa len v jednej metylovej skupine, inak je ich štruktúra identická. A čo je horšie? Vedecké štúdie potvrdili, že táto kyselina má rovnaký negatívny vplyv na endokrinný systém ako parabény, svojou štruktúrou pripomína estrogén a pôsobí tak v organizme ako hormonálny disruptor. Takže hoci ide o prírodný extrakt, obsahuje veľmi koncentrovanú látku takmer identickú syntetickým parabénom s rovnakými vlastnosťami a účinkami na ľudský organizmus. Kyselina parahydroxy benzoová sa vyskytuje v prírode pomerne často, avšak veľký rozdiel je v koncentrácii. V prírode ju nájdeme vo veľmi nízkych koncentráciách, zatiaľ čo v spomínanom extrakte je v porovnaní vysoko koncentrovaná.

V slovenskej prírodnej kozmetike som sa s extraktom zo zemolezu nestretla, avšak v zahraničných prírodných produktoch sa vyskytuje často ako prírodný konzervant. Na takýchto výrobkoch je zvyčajne uvedené, že neobsahujú parabény, resp. výrobcovia napíšu, že nepoužívajú syntetické parabény. Odhliadnuc od hrania sa so slovíčkami pravda zostáva nemenná - extrakt zo zemolezu nie je len nevinný prírodný výťažok a treba k nemu pristupovať minimálne s opatrnosťou, alebo sa mu, ako v mojom prípade, radšej úplne vyhnúť

Dúfam, že ste sa prostredníctvom článku niečo nové dozvedeli a bol pre vás prínosom :).


Zdroje a zaujímavé články:




4 komentáre:

  1. Díky za tip. Tiež sa venujem podobným článkom, ale v zložení som zatiaľ na toto nenarazila.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je zač :) je som tento extrakt videla hlavne v zahraničnej dekoratívke a našla som ho v jednom čistiacom géli na tvár, čo som používala...

      Odstrániť
  2. Na tenhle článek jsem byla hodně zvědavá a potvrdilo se mi to, co jsem si myslela. Problém je, že 100% Pure ho používá snad v každém výrobku, takže je těžké se mu vyhnout :/ Alespoň teda pro mě, protože mi jejich kosmetika zrovna hrozně vyhovuje.
    V dnešní době je třeba být opravdu obezřetný, protože ani přírodní složení nezaručuje naprostou nezávadnost. Dalším příkladem přírodního produktu, který může mít negativní účinky, by mohla být třeba sója. A to hraní si se slovíčky mě taky dost štve. Nejen u kosmetiky, ale i u potravin.

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej s tým 100% Pure je to veľká škoda, počula som na ich výrobky len samú chválu, ale táto zložka ma odradila :/. Máš úplnú pravdu, je to niekedy veľmi ťažké aj s výrobkami s prírodným zložením. O tej sóji som tiež čítala, alebo napr. aj také esenciálne oleje sú pre niektorých ľudí veľmi problematické... Preto sa mi veľmi páčia výrobky, ktoré majú jednoduché zloženie, pár účinných látok, o ktorých vieš, že sú bezpečné... A o tom slovíčkarení ani nehovorím :D Ako keby o to išlo...

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...